Methodologie

De Psycho-Neuro-Immunologie, kortweg PNI, is een jonge sterk vernieuwende wetenschap die de samenhang tussen psyche (gedachten en emoties), zenuwstelsel, hormonaal systeem en immuunsysteem onderzoekt. Deze wetenschap werd praktisch uitgewerkt, vandaar klinische PNI ( kPNI) en focust via natuurlijke/zachte  maar wetenschappelijk onderbouwde interventies niet op symptoombestrijding maar op de aanpak van de oorzaak van uw klachten.

Hard facts, soft skills!


De samenhang tussen alle systemen in het lichaam wordt benadrukt door kennis uit alle disciplines binnen de gezondheidszorg samen te brengen. Hiermee kan kPNI beschouwd worden als dé holistische behandelmethode  van de 21ste eeuw!

Met de kPNI-methodiek gaan we jouw levensfilm in kaart brengen en  (vergeten) gebeurtenissen (een doorgemaakte ziekte, trauma, stressvolle periode,...) koppelen aan het ontstaan van je klacht. Omdat een probleem niet werd opgelost, blijven bepaalde werkingsmechanismes in het lichaam actief als overlevingsstrategie, bv. insuline-, of leptineresistentie, een laaggradige ontsteking, een cortisoldeficiëntie, etc


Je klacht is niet het echte probleem! Je klacht waarschuwt voor een onevenwicht in het lichaam. De oorzaak hiervan dient te worden aangepakt om weer gezond te worden.


Een belangrijk aspect binnen de behandeling is 'Deep learning'. Het is van groot belang dat je goed begrijpt welke mechanismen aan de gang zijn om het probleem te kunnen oplossen. Door dit verkregen inzicht krijgen de hersenen, onze stressassen en het immuunsysteem rust, wat een eerste stap is in het herstelproces. Daarnaast maken we gebruik van leefstijlinterventies, voeding ( niet alleen wat, maar ook wanneer, hoe vaak, in relatie tot beweging enz) , beweging, bioritme, intermitterende uitdagingen voor het lichaam, sociale interventies, suppletie en fytotherapie waar nodig.

Orthomoleculaire therapie


Ortho wadde? Een moeilijk uit te spreken woord dat voor velen onbekend is. Het Griekse woord "Orthos" betekent juist, recht of gezond en "moleculair" verwijst naar de moleculen in het lichaam.

Elk lichaam heeft de juiste voedingsstoffen nodig om optimaal te kunnen functioneren. Ons lichaam voeden met de juiste nutriënten ipv het enkel te vullen met wat we lekker vinden, is wat we nastreven.


Als orthomoleculair therapeut bekijk ik het individu in zijn geheel . De oorzaak van de klachten achterhalen en die vervolgens aanpakken is kort gezegd de manier van aanpak. We zoeken naar een duurzame oplossing voor jouw specifieke klacht door het juiste leefstijladvies, een aangepast voedingspatroon en eventueel enkele ondersteunende supplementen. Zo gaan we het zelfherstellend vermogen van het lichaam opnieuw activeren.


Daar elk individu anders is en in een andere omgeving leeft, is een persoonlijk advies van belang.


Orthomoleculaire therapie kan preventief worden ingezet bv. bij een genetische familiale aanleg voor bepaalde ziekten of kan aanvullend worden toegepast naast een klassieke medische behandeling 


        Ik help jou het zelfhelend vermogen van je lichaam weer te activeren.

Causale voetreflexologie


Gelijklopend aan de kPNI wordt ook bij de Causale Voetreflexologie naar de oorzaak van een bepaalde lichamelijke belasting gezocht. Beweging van een orgaan is een belangrijk element. Verstoring  in de beweging van een orgaan verstoort de functie ervan en zorgt op termijn voor ziekte. De oorzaak van het verlies aan beweging moet worden  opgespoord en de  beweging  worden hersteld

Alle systemen in ons lichaam werken samen en zoeken naar een evenwicht. Bij een disbalans moeten we op zoek naar de oorzaak van de verstoring en deze ligt niet steeds in het orgaan zelf. Deze relaties leggen is het unieke wat de causale voetreflexologie me bijbracht. 

Ik specialiseerde me verder in de behanding van baby's en kinderen en haalde al veel voldoening uit bv. het teruggeven van nachtrust aan uitgeputte ouders van een huilbaby.


Ik integreer graag mijn kennis als gediplomeerd causaal voetreflexoloog (erkend door BeVO en FOD Economie) in de kPNI-behandeling om sneller tot een herstelde balans te komen.